Luthabladet sommar 2017 (juni, juli och augusti)

 


Från Björn

Sommaren är här! Det fick alla vi som var på Ekhagen i helgen erfara påtagligt: Söndagspremiär med fullsatt kyrka, ett fantastiskt konfaförläger med 32 härliga konfirmander och ett gäng grymma ledare och faddrar, ett nyrenoverat Ekhagen och en sommarvärme som målade allt i extra guld! Stort tack alla ni som på så många olika sätt gjort Ekhagen så vacker, och stort tack alla ni som på så många olika sätt genom matlagning, förbön, ledaransvar och tjänst på olika sätt gör våra konfirmandläger möjliga! Det är verkligen en välsignad investering!

Var vi än är i livet just nu, så får vi se fram emot att fira pingst!

Pingsten påminner oss om det vi alla behöver: Anden, hjälparen, är given! Pingsten påminner oss om vikten av att på nytt öppna oss för den brinnande kärlekslåga för vilken vi alla är skapade!

Hur hjälper då hjälparen?

När Jesus talar om Anden som hjälparen i Johannesevangeliet, använder Han ett grekiskt ord som bl.a. kan översättas: tröstare, rådgivare, vägvisare, advokat, uppmuntrare. Anden känner oss var och en, och vill ge oss hjälp utifrån det som är bäst för oss. Pingsten kännetecknades ju av att ”var och en hörde om Guds väldiga gärningar på sina egna språk (apg 2)”. Den helige Ande är alltså mottagarorienterad, vill göra Guds kärlek tydlig på ett sätt som talar in i ditt och mitt liv! Det gör han på oändligt många sätt. Gemensamt för dem alla är att allt syftar till att rota oss djupare och djupare i Guds kärlek!

I Romarbrevet 8, som rymmer ett av bibelns kanske mest sammanhängande undervisningspass om Anden, blir Andens huvudärende tydligt. Kapitlet börjar med ”alltså finns nu ingen fördömelse för den som är i Kristus Jesus”, och avslutas med ”Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd… Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.”

Andens verk sammanfattas alltså i detta som ramar in hela kapitlet: inget kan skilja oss från Guds kärlek i Jesus Kristus!

Inte ens ångest, nöd eller död!

Lever vi inte uppfyllda av denna livsförvandlande sanning, kommer våra kristna liv aldrig att gå på fulla cylindrar.

Låt oss tillsammans denna pingst och denna sommar på nytt öppna våra hjärtan för det oerhörda:

Vi har inte fått slaveriets ande, så att vi på nytt skulle leva i fruktan. Nej, vi har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: ”Abba (=pappa), Fader”! Anden själv vittnar med vår Ande om att vi är Guds barn. Men är vi barn, är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, lika visst som vi lider med honom, för att också bli förhärligade med honom!” (Rom 8:15-17)

Låt oss också be för att pingstens erfarenhet av Guds kärlek skall drabba, inte bara oss på nytt, utan också konfirmanderna och deras familjer, deltagarna på familjelägret och alla människor vi möter under sommarens gudstjänster och mötesplatser!

Ty löftet gäller er och era barn, och alla dem som är långt borta…(Apg 2:39).

Kom helige Ande!

I pingsttid.

/Björn

 


Jourkvällar på Ekhagen

Från 19/6-20/8 skulle vi behöva många glada jourpersoner mellan kl. 18-21 på Ekhagen. De fyra första veckorna och den sista är de allra viktigaste. För att få ett hyfsat schema för de anställda behövs det även de andra veckorna några kvällar.
Mejla Elisabeth.ohrn@svenskakyrkan.se  de datum du skulle kunna. Slå er gärna ihop några stycken.
Först in får förtur på datumen. ALLA BEHÖVS!!!

/Elisabeth

 


Medlemsnytt

Ingvar Holmberg, avliden 13 maj 2017.

Carl-Åke Andersson, avliden 26 maj 2017.